„VIVE LA MUSIQUE !” Turneul internaţional Stradivarius 2019 continuă la Sibiu şi Bucureşti

Alexandru Tomescu, Vioara Stradivarius Elder-Voicu, alături de harpista de origine franceză, Delphine Benhamou, și actorul Lari Giorgescu continuă, cu sprijinul Institutului Cultural Român, turneul internaţional Stradivarius “VIVE LA MUSIQUE!“.

Cei trei au adus în atenția publicului un adevărat dialog între muzică și dans, concert de vioară, harpă și dans contemporan, aproape o lună de zile, într-un număr de 15 concerte în România, menit să conecteze publicul la cele mai cunoscute și apreciate compoziții clasice românești și franceze care definesc o lume magică, plină de culoare și prospețime.

Cea de-a XII-a ediţie a Turneului Internațional Stradivarius, numit „VIVE LA MUSIQUE !”, proiect care se derulează în cadrul Sezonului Cultural România-Franța 2019 și sub Înaltul Patronaj al Ambasadoarei Franței în România, E.S Michele Ramis, propune o întîlnire inedită și într-o abordare unică pentru România, între muzica clasică românească și cea franceză, cu interpretarea lui Alexandru Tomescu- la vioară, Delphnie Benhamou- la harpă și actorul Lari Giorgescu dans contemporan.

Ca element de noutate, programul din acest an al Turneului Internațional Stradivarius – „VIVE LA MUSIQUE !”, include harpa alături de muzica viorii, într-o formă unică și nouă de interpretare. Concertul de vioară și harpă propune o combinație sonoră mai puțin obișnuită pe scenele de concert, iar dansul contemporan, cu actorul Lari Giorgescu, vine să susțină vizual tabloul compozițiilor românești foarte cunoscute dar și piese contemporane, compuse exclusiv pentru acest turneu, de compozitoarea Sabina Ulubeanu, precum și celebrele piese clasice franceze care vor fi propuse într-o nouă sonoritate ale viorii și harpei, cu o interpretare special concepută, care poate reda întreaga gama de emoții și vibrații a unei orchestre.

“Este o mare bucurie să pot prezenta publicului din România acest program atât de special. Muzica românească, cu oglindirile sale franeze, va fi transpusă în sonoritățile minunate ale viorii și ale harpei, cu latura spectaculoasă adusă de dansul contemporan semnat de actorul Lari Giorgescu. Aștept cu mare nerăbdare revederea cu iubitorii muzicii și ai frumosului. Împreuna vom păși în fascinantele lumi ale căror porți ni le vor deschide compozitorii români și francezi. Vom pune o data în plus forța muzicii de a ne transforma în oameni mai buni, după cum spunea Beethoven și vom strânge în cadrul concertelor turneului fonduri pentru campania “Daruiește viața-Spitalul de Oncologie Pediatrică”. Este cel mai important și frumos lucru pe care îl putem face împreună”, spune Alexandru Tomescu.

Programul va conține lucrări de George Enescu – Balada, Béla Bartók – 6 dansuri româneşti, Camille Saint-Saëns- Cygne, Camille Saint-Saëns – Fantaisie op. 124, Jules Massenet- Méditation, Camille Saint-Saëns – Introduction et Rondo Capriccioso, Sabina Ulubeanu- Pas Encore – piesă contemporană. compusă special pentru acest proiect, Maurice Ravel – Tzigane.

“Aștept cu multă nerăbdare să plec în Turneul Stradivarius, în România, și din multe motive. Colaborarea cu Alexandru Tomescu o consider foarte fructuoasă și, la sfârșitul turneului, sunt sigură ca nu voi mai căuta sunetul perfect. Munca de transcriere pe care am facut-o de a trece piese pentru vioară și pian în registrul pentru vioară și harpă a fost foarte intensă și provocatoare și m-au ajutat să-mi îmbogățesc repertoriul. Consider că această călătorie este pentru mine o șansă de a cerceta, de a risca, de a inventa, de a asculta și a descoperi lucruri și nuanțe noi, alături de o echipă profesionistă și apropiată”, spune Delphine Benhamou, harpă-Franța.

Turneul Internațional Stradivarius – „VIVE LA MUSIQUE !” a inclus cincisprezece concerte, în 14 localități din România: 9mai-Cluj-Napoca-Opera Maghiară, 10mai – Brașov -Filarmonica de Stat, 14 mai-Sebeş – Centrul Cultural „Lucian Blaga”, 15 mai-Oradea-Filarmonica de Stat, 16 mai-Timișoara-Teatrul Național, 17 mai-Arad- Filarmonica de Stat, 19 mai-Târgu-Mureș-Filarmonica de Stat, 20 mai-Casa George Enescu-Mihăileni/Botoșani, 21mai-Iași-Palatul Culturii, 22 mai-Piatra-Neamț-Teatrul Tineretului, 25 mai-Târgu-Jiu-Parcul Coloana fără Sfârșit a lui Brâncuși- ora 20.00, 26mai- Craiova- Filarmonica Oltenia, 30 mai și 2 iunie- Bucureşti-Sala Radio, 31 mai- Sibiu-Filarmonica de Stat-Sala Thalia. Toate concertele vor începe la ora 19.00.

Propunerea de a lua parte la Turneul Stradivarius este o mare bucurie, dar și o mare provocare. Această întâlnire între un muzician și un actor, care are calități de mișcare, mi-a dat ocazia de a inventa personaje, ajutandu-mă de un minim de recuzită vestimentară. Am plecat de la anumite stări și senzații date de muzica minunat aleasă și interpretată de Alexandru Tomescu, lângă care vine duioasa harpă a lui Delphine Benhamou, tratându-le ca pe niște roluri care nu au cuvinte. Asta mi-a oferit șansa de a dezvolta structuri care să susțină și să servească ideea proiectului în ansamblul său. Am pus în practică ceea ce am acumulat de la doi mari creatori, artiști cu care am lucrat, Miriam Răducanu și Gigi Căciuleanu, diferiți prin arta lor, dar la fel de valabilă. Vă aștept cu mare interes la această întâlnire propusă de Turneul Stradivarius”, spune Lari Giorgescu, actor al Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti.

Ca în fiecare an, Turneul Internațional Stradivarius este dedicat unei cauze sociale și de interes public, iar în acest an sprijină initiativa ONG-ului Dăruiește Viață. Investește în fericire pentru a contribui la construcția Primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică.

Alexandru Tomescu – vioară. Cariera muzicală fructuoasă a lui Alexandru se construiește de la debutul său, în 1985, în concerte de succes susținute în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York, Metropolitan Arts Centre – Tokio sau pescena muzicală a Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra,sub bagheta unor maeștri, precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte. Alexandru consideră că neconvenționalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovație este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o stație de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier. Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în fața publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta.Alexandru Tomescu realizează, de 12 ani, în Turneul Stradivarius, proiect pe care l-a inițiat și pe care îl continuă an de an, în luna mai și iunie, ducând muzica clasică în toate zonele țării. Totodată se implică în acțiuni sociale și de interes public, iar cel mai important proiect pe care îl derulează de cinci ani, este seria de activități culturale și educaționale de la Academia de Muzică și Arte frumoase de la Mihăileni/Botșani. Aici au loc an de an o serie de Master Classuri pentru tinerii muzicieni care trăiesc și studiază în țară și străinătate dar și pentru tinerii din zona Mihăileni/Botoșani, Suceava,Iași, Piatra-Neamt. Este ambasador al campaniei Radio România Muzical – „5minute de muzică clasică” și este angajat solist concertist permanent de elită a Orchestrei Naționale Radio București. Alexandru Tomescu a câștigat, în urma concursului organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica „George Enescu”, în noiembrie 2018, dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur încă 5 ani.

Delphine Benhamou – Harpă. Absolventă a Conservatorului Național de Muzică și Dans din Paris, unde a obținut Masterul în 2010, Delphine Benhamou este frecvent invitată de numeroase orchestre naționale din Franța (Orchestra Operei Naționale din Paris, Orchestra Filarmonică a Radio France), precum şi de orchestrele filarmonicilor din Lyon, Nancy, Bordeaux-Aquitaine, Strasbourg, Metz, Rennes sau în mari festivaluri: Festival des Forêts, Festival Normandie impressionniste, Entrecasteaux, pentru interpretarea unor repertorii clasice, lirice sau contemporane. Dar și în recitaluri sau concerte de muzică de cameră o putem regăsi recent, în concertul Carte blanche de la Muzeul Orangerie cu un program Debussy și Ravel, la Casablanca în duet cu chitaristul Souad Chawki, împreună cu Cvartetul Voce sau în trio flaut, alto și harpă, alături de Silvia Careddu și Natalia Tchitch. Împreună cu soprana Maïlys de Villoutreys, a format în anul 2012 duo-ul Asturiana. Pasionată și de activitatea pedagogică, posesoare a unui Certificat de Maiestrie pentru harpă și muzică de cameră, Delphine susține cursuri la Conservatorul din Arondismentul 14 din Paris. De asemenea, ea a creat clasa de harpă în cadrul proiectului DEMOS (Sistemul de Educație Muzicală și Orchestrală, cu vocație socială), proiect susținut de Orchestra Philarmonie din Paris și are plăcerea de a se număra printre profesorii Academiei din Belle-Ile en Mer. Delphine s-a născut la Fontainebleau, în 1985 și trăiește la Paris.

Lari Giorgescu – Actor. În prezent, angajat la Teatrul Național din București, a ajuns să înțeleagă că “publicul nu te iartă”. S-a născut în Craiova, la 28 noiembrie 1986. Absolvent al UNATC, secţia actorie, prof. coord. Adriana Popovici, clasa prof. Marius Gâlea şi Liviu Lucaci, Lari Giorgescu a primit Premiul Maria Filotti la Gala Tânărului Actor (2008), Premiul publicului „Pledez Pentru Tineri”, Piatra Neamţ (2009), Premiul cel Mare, Gala Star, Bacău (2011) și Premiul Ştefan Iordache, Gala Star Bacău (2011).

A colaborat cu mai multe teatre, printre care: Teatrul Excelsior, Teatrul deComedie, Green Hours, Teatrul Arca. Din 2012 este actor angajat al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, fiind distribuit în mai multe spectacole de regizori și coregrafi, printre aceștia numărându-se Yuri Kordonsky, David Doiashvili, Gigi Căciuleanu, Petrică Ionescu, Erwin Şimşensohn sau Ion Caramitru. În prezent, poate fi văzut în spectacole precum „Cursa de șoareci”, „Regele Lear”, „Romeo și Julieta”, “Omul care a văzut moartea” sau „Magic Național”. Lari Giorgescu are o serie de roluri memorabile și este extrem de apreciat pentru jocul actoricesc în: Benvolio –“Romeo şi Julieta”, după William Shakespeare, regia YuriKordonsky, 2018/ Christopher Wren – ’’Cursa de şoareci’’, de Agatha Christie, regia Erwin Şimşensohn, 2018/Oswald, intendentul Gonerilei –“Regele Lear”, de William Shakespeare, regia David Doiashvili, 2016/“L`Om DaDa” – spectacol coregrafic de Gigi Căciuleanu, 2016/”Folia, Shakespeare & Co” – spectacol de teatru dans semnat de Gigi Căciuleanu, 2016/”Magic Național” – spectacol concert regizat de Ion Caramitru, 2015/Lisandru – “Visul unei nopți de vară”, de William Shakespeare, regia Petrică Ionescu, 2015/Făt Frumos –“Înşir’te mărgărite” după Victor Eftimiu, regia şi versiunea scenică Dan Puric, 2015/Lae – “Dumnezeu se îmbracă de la second – hand”, de Iulian Margu, regia Ion Caramitru, 2014/ Vagabondul– “Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu, regia Dan Tudor, 2013/”D`ale noastre”, spectacol de teatru – dans regizat de Gigi Căciuleanu, 2012